Alapvetően fontos

Termosztát beállítások

A felületfűtések – vagyis padló-, mennyezet- és a falfűtés – vezérléséhez olyan termosztátokat alkalmazunk, melyek rendelkeznek külső érzékelővel, ugyanis nemcsak a helyiségben kívánatos hőmérsékletet kell kontrollálni, hanem azt a felületet is, amelyet közvetlenül fűtünk, például a laminált padlót.

A külső érzékelők típusai:

  • Hőmérsékletérzékelők: Ezek az érzékelők általában hőmérsékletfüggő ellenállásként működnek. Az ellenállásuk értéke változik a mérési környezet hőmérsékletének függvényében, és ezt az ellenállásértéket alakítják át hőmérsékleti adatokká.
  • NTC (Negatív hőmérsékleti együttható) érzékelők: Ezek az érzékelők az ellenállásuk csökkenésével reagálnak a hőmérséklet emelkedésére. Nagyon gyakran alkalmazzák padlófűtési rendszerekben. Ez az elterjedt, 10 kΩ névleges ellenállással.
  • PTC (Pozitív hőmérsékleti együttható) érzékelők: Ezek az érzékelők az ellenállásuk növekedésével reagálnak a hőmérséklet emelkedésére.
  • Digitális érzékelők: Ezek az érzékelők általában egy digitális hőmérőhöz kapcsolódnak, és digitális jelzéseket küldenek a padló hőmérsékletéről, amelyeket a termosztát dolgoz fel és használ a fűtési rendszer vezérlésére.

A termosztátokon be lehet állítani a menüben, hogy a külső, a belső, vagy mindkét érzékelő működjön egyidejűleg. Lássuk, mely esetben melyik beállítás használandó!

Belső érzékelő: Akkor használjuk kizárólag ezt a funkciót, amikor valamilyen konvekciós, légtérbeni fűtési rendszert kell kontrollálni.

Külső érzékelő: Felületek hőmérsékletének kontrollálásához használandó. Akkor használjuk kizárólag ezt a funkciót, amikor több fűtési technológiát egyidejűleg alkalmazunk, és fontos számunkra, hogy a másik eszköz által kibocsátott hőenergia nem legyen hatással a padló kiegyensúlyozott működésére. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez esetben viszont a padlófűtés által termelt hőenergia miatt a másik eszköz fog hamarabb kikapcsolni.

Mindkettő: Felületfűtés (padló- és mennyezetfűtés) esetén jellemzően ez a beállítás használatos, hiszen a szobahőmérsékletet szeretnénk kontrollálni elsődlegesen, azonban a padló hőmérséklet kontrollálása is fontos, sőt egyes esetekben elengedhetetlen.

Kapcsolat

Ajánlatkérés
banai.viktor@infrafutesszaki.hu
+36 30 437 5159