Ezért is lehet

Recseg a padló

Elő szokott fordulni szakszerűtlen telepítés és termosztátbeállítás esetén, hogy a padló – a gyártói előírásnál – magasabb hőmérsékletre melegszik. A helyes telepítés és termosztát beállításhoz jó, ha tisztában vagyunk az érékelők és a termosztát működésével, mert a rendszer nem tökéletes, ugyanis egyrészt 1) a padlóérzékelők valójában nem a padlót érzékelik, hiszen a termisztor, az érzékelő nem a burkolatot érzékeli valójában, hiszen a burkolat alatt elhelyezkedik el. Másrészt 2) a termosztát belső érzékelője pedig nemcsak a levegő hőmérsékletét érzékelik.

  • Helyes telepítés esetén infra fűtőfilm technológia esetében a termosztát a fűtőfilm alatt helyezkedik el úgy, hogy a fűtőfilm által kibocsátott sugarak ugyanúgy érjék, melegítsék a termisztort, mint a padlóburkolatot. Kábelszerű fűtőeszközök (fűtőkábel, fűtőszőnyeg, fűtőháló) esetén a termisztort a fűtőszálak között, azoktó egyenlő távolságra kell elhelyezni. Mindkettő eset vonatkozik az alumíniumszövetes fűtőszőnyeg esetére. Fűtőfilm és alu-fűtőszőnyeg laminált padló alatti telepítésekor nyilvánvalóan lépésálló alátét van a fűtőeszközök alatt, a termisztort ebbe kell besüllyeszteni. Mivel a termisztorok többsége vastagabb, mint a lépésálló alátét vastagsága, a termisztor alatti betont, vagy padlókiegyenlítőt ki kell mélyíteni. Fűtőszőnyeg esetén bevett gyakorlat a padlóérzékelő gégecsőben való telepítése, hogy meghibásodás esetén cserélhető legyen.

A termosztát belső érzékelője, a termosztát közvetlen környezetének hőmérsékletét méri, amelyet befolyásol a termosztát, illetve a termosztátba kötött vezetékek hőmérséklete. Minél nagyobb a terhelés, annál jobban melegednek a vezetékek.

Kapcsolat

Ajánlatkérés
banai.viktor@infrafutesszaki.hu
+36 30 437 5159