Naperőmű

A naperőmű a megújuló energiaforrások csoportjába tartozik. Az a különbség a hagyományos erőművek és a naperőművek között, hogy a naperőművek nem termelnek szén-dioxidot, tehát nincs környezetkárosító hatásuk, nem járulnak hozzá a [globális felmelegedéshez]?. A naperőművek működési elve, hogy tükröket helyeznek el félkör alakban úgy, hogy azok a visszaverődő sugarakat egy magas betontoronyra gyűjtsék össze. Ott vízzel teli csövek vannak elhelyezve, és a napsugarak hatására ezekben nagynyomású gőz keletkezik, amivel áramfejlesztőket lehet működtetni. A naptorony-erőművek tükörrendszere álló vagy mozgatható tükrökből áll.
Napenergiával hidrogént is elő lehet állítani.
Az első erőmű 1982 és 1988 között épült (Barstow, CA, Mojave-sivatag). A második erőmű 1994 és 1999 között épült, ez az elsőnek a továbbfejlesztett változata. Jelenleg az USA-ban, Kaliforniában, Mexikóban, Izraelben, Franciaországban, Németországban és Japánban működnek naptorony-erőművek. Magasságuk 60-450 m közötti. A tükrök száma a 100-tól 2000-ig is terjedhet. Teljesítményük 60 kW-tól 500 MW-ig terjed, a tükröző felületek nagysága 1000 m2-1,6 km2.
Érdemes ezzel az alternatív energiával foglalkozni, mert nagy jövő előtt áll, és meg kell próbálni a lehetőségeinkhez képest hasznosítani.
Naperőművek a világon:
  •  Németország: Waldpolenz naperőmű.
  • Ausztrália: King’s Canyon naperőmű és White Cliffs naperőmű.
  • Spanyolország: PS10 naperőmű, Tres naperőmű, Monte Alto naperőmű és Andasol 1 naperőmű.
  • Amerika: Nellis naperőmű, Nevada naperőmű, Mojave-sivatag naperőmű és SEGS naperőmű.
  • Algéria: Hassi R’mel naperőmű.
  • Portugália: Sepra naperőmű.
Magyarországon a [Mátrai Erőmű]? tett egy óriási lépést a megújuló energiák hasznosításában. 2009-ben tervbe vették egy naptükör-park megépítését. Tíz hektárt borítanának be tükrökkel, amelyek összegyűjtik a napsugarakat. Újdonság lenne a tervezetben, hogy algákat is bevonnának, amik a keletkező szén-dioxidot gyorsabban lebontják. Egyelőre az uniós pályázati források megnyílására várnak az RWE német anyacéggel együtt, hogy elkezdhessék a 20 megawatt teljesítményű blokk megvalósítását.