Amit tudnia kell

Felületfűtés és szigetelése

Laminált padló alá telepített fűtőfilmes, alumíniumszövetes fűtőszőnyeg technológiák esetén a fűtőeszközök alatt lévő lépésálló alátét miatt az aljzatbetont nem fűtjük, hiszen a lépésálló alátét fajtától függően eltérő mértékben, de hőszigetelő anyag. Ennek előnye a viszonylag gyors felfűtés. Laminált padló alatti telepítés esetén fűtőfilm és alumíniumszövetes fűtőszőnyeg tetejére lépésálló alátétet tenni TILOS, ugyanis így a fűtőeszköz két szigetelő réteg között fog elhelyezkedni. Mivel a termosztátokon – laminált padló gyártói előírásra – be kell állítani, hogy 27-28 °C padlóhőmérséklet elérésekor a termosztát kapcsolja ki a fűtést, a fűtőeszköz és a laminált padló közé elhelyezett szigetelőanyag miatt az Ön fűtése nagyon gyorsan ki fog kapcsolni, akkor is, amikor a levegő még hideg.

A laminált padló alá telepített hálós fűtőszőnyeget az aljzatbetonra telepítjük. A fűtőszőnyeg telepítése után aljzatkiegyenlítővel sík felületet kell biztosítani a laminált padlónak. Mivel a hálós fűtőszőnyeg alá nem kerül lépésálló alátét, a laminált padló alá mindenképpen szükséges lépésálló alátétet tenni, de csak padlófűtéshez alkalmazható vékony, perforált kivitelt. Azért lehet ezt megtenni, mert ez esetben a fűtőszőnyeg alatt nincs hőszigetelés, így nem fog túlmelegedni, hiszen az aljzat felveszi, és eloszlatja a hőenergiát. Megjegyzem, hogy ez esetben az aljazbetonnak van egy hőtároló képessége, azonban laminált padló alá nem a háló fűtőszőnyeget, hanem a fűtőfilmet vagy az alumíniumszövetes fűtőszőnyeget ajánlom a következő 3 ok miatt:

1) Az aljzatbeton hőtároló képességének nincs előnye, hiszen a hőtárolós elektromos fűtés csak akkor kedvezőbb rezsi tekintetében, ha vezérelt áramkörre van kötve, vagyis úgynevezett éjszakai árammal üzemel, mert annak alacsonyabb a tarifája. Ez a technológia nem köthető vezérelt áramkörre, de nem is lenne praktikus, mert nincs akkora hőtároló kapacitása, mint egy hőtárolós kályhának. A fűtőszőnyeg alatti aljzatbeton hőtároló képessége azért sem praktikus, mert amikor reggel a nap besüt az ablakon több fokkal megemeli a helyiség hőmérsékletét, így a rendszer hőkibocsátási tehetetlensége miatt lehet, hogy még ki is fogjuk engedni szellőztetéssel a túlzott, nem komfortos meleget az ablakon.

2) A fűtőeszköz felett alkalmazott lépésálló alátét némileg lefojtja a fűtés hatékonyságát.

3) Amennyiben az aljzat hőszigetelése nem tökéletes, az aljzatbetonon keresztül olyan hőveszteséget kell elszenvedni, ami fűtőfilm és alumíniumszövetes technológiák esetében nincs.

Fűtőszőnyeg kerámia burkolat alatti telepítésekor nincs hőszigetelés sem a fűtőeszköz alatt, sem felette, hiszem aljzatbetonra ragasztjuk a fűtőszőnyeget, a kerámia burkolat pedig vagy közvetlenül, vagy padlókiegyenlítő közbeiktatásával a fűtőszőnyegre van ragasztva. 

A fűtőszőnyeg gyárilag zárt rendszer, azonban a fűtőfilm esetén szükség van vízszigetelésre, nedvességzárásra, ami bitumenes szalaggal történik. Fontos, hogy alaposan, légmentesen zárjuk a réseket a szigeteléssel, hiszen az esetleges nedvesség megtalálja az útját. Külön figyelmet kell szentelni különböző típusú filmek esetén a nedvességzárásra, ugyanis a csatlakozásra hivatott rézsín melletti karbon réteg szintén feszültség alatt lesz üzemeléskor.

Kapcsolat

Ajánlatkérés
banai.viktor@infrafutesszaki.hu
+36 30 437 5159