Az energia hatékonysága

A felmelegedés ellen éves szinten 1200 órát, a hideg ellen pedig 1100 órát védekezünk. 6500 órában hasznosíthatjuk a napenergia előnyeit.

Érdemes alacsony hőveszteségű ablakokat felszereltetni, hogy télen bent maradjon a meleg a házban. Lehetővé kell tenni azonban a napenergia érdekében a sugárzás bejutását is. Léteznek olyan klímaüvegezésű ablakok, melyek képesek optimalizálni a tetőterek energiaigényét és hőháztartását, mivel nagyon jól szigetelnek (U értékük 1,3 W/m²K). Kifejezetten passzívház az extra energiatakarékos üveget érdemes megvásárolni, melynek U értéke 0,5 W/m²K. A hőszigetelő keret alkalmazása megakadályozza a hőhidak képződését az ablak és a tető csatlakozásánál.

Fűtési szezonban sokat segít a hatékonyságon a szintetikus védő bevonattal rendelkező belső árnyékolók lehúzva tartása, hiszen azok visszaverik a hőt, így még több marad bent a házban a melegből. Nagy segítség az is, ha a redőnyt leeresztve tartjuk, hiszen ez 30%-kal mérsékli a hőveszteséget.

Nyáron is érdemes a külső árnyékolót lehúzva tartani, hogy ne melegedjen fel túlzottan a lakótér. 95%- kal képes csökkenteni a beérkező hőt egy ilyen praktikus megoldás, ami 5-6ºC-kal hűvösebb levegőt eredményez.

A tetőtéri ablakokkal energiát takaríthatunk meg, hiszen elhelyezkedésüknél fogva dupla mennyiségű fény érkezik be rajtuk. Így később kell lámpát kapcsolni. Ezzel jelentős összeget takaríthatunk meg, tekintettel az áram árára. Létezik már olyan megoldás is, amivel az ablak távműködtetéséhez szükséges  elektromosságot napelemek váltják fel. A természetes fény eljuttatható egy bizonyos fénycsatorna segítségével olyan helyiségekbe is, ahol egyébként nincsen ablak.