Aljzat előkészítése

Infra fűtőfilm és alumínium fűtőszőnyeg előkészítése

A fűtőeszközök az aljzatbetonra kerülnek telepítésre. Az alábbi feltételeknek kell teljesülnie az telepítéskor.

Felület sík: Sima, egyenletes

Amennyiben a felület egyenetlen, úgy a fűtőeszközök telepítése után is egyenetlen lesz a felület, így a padlónak nem lesz egyenletes felfekvése, így a használata nem lesz komfortos és idő előtt tönkre fog menni. Előfordulhat, hogy a padlóburkoló szakember úgy próbálja meg orvosolni a jelenséget, hogy a hullámvölgyekbe lépésálló alátétet tesz. Ez az eljárás TILOS, hiszen nem teszi lehetővé, hogy a padlóhőmérséklet megfelelően kontrollálható legyen.

Felület szennyezettség: Pormentesen tiszta

Amennyiben a telepítés során extra órákat kell azzal töltenünk, hogy az aljzatot megfelelő állapotba hozzuk, úgy a pótmunkát ki fogjuk számlázni.

Nedvesség tartalom: a beton aljzatunk nedvességtartalma ne haladja meg a 2 CM%-ot. Ennek figyelmen kívül hagyása miatt pára keletkezik a padló alatt, ami később károsítja a padló burkolatot, az áramvédő (Fi) relé pedig leoldhat.

Aljzatbeton öntése fűtőszőnyeg (fűtőháló) és fűtőkábel technológiák esetén

A beton öntését is elő kell készíteni! Figyelembe kell venni, a fűtőkábel technológia esetén az aljzatbetont is fűtjük, tehát a betontömeg diletálni fog a hő hatására. Az aljzatbetonozásnál ki kell alakítani egy dilatációt a fal körül, illetve 6 m hosszú betonfelületeknél dilatációs réseket kell kialakítani. Nagy, egybefüggő tereknél, folyosóknál is tartani kell a 6 méteres szabályt és 6 méterenként dilatációs résekkel kell megszakítani az aljzatot. A dilatáció kialakítására különböző „szalagok” állnak rendelkezésre. Általános jellemzőjük, hogy 5-10 mm vastagok és szerkezetükből fakadóan rugalmasak, összenyomhatóak, így adnak helyet a táguló betontábláknak.

Fűtőszőnyeg (fűtőháló) előkészítése

A fűtőeszközök az aljzatbetonra kerülnek telepítésre. Az alábbi feltételeknek kell teljesülnie az telepítéskor.

Felületkezelés: tapadóhíddal felhordott

Annak érdekében, hogy porózus betonra vagy a sima felületű padlókiegyenlítőre a következő réteg (padlófűtéshez ajánlott, flexibilis csemperagasztó, illetve padlókiegyenlítő) megfelelő tapadását biztosítani lehessen, tapadóhíddal való előkezelést javaslunk.

Felület szennyezettség: Pormentesen tiszta

Amennyiben a telepítés során extra órákat kell azzal töltenünk, hogy az aljzatot megfelelő állapotba hozzuk, úgy a pótmunkát ki fogjuk számlázni.

A hagyományos, műanyaghálós fűtőszőnyeget többnyire hidegburkolat alá alkalmazzuk. Ez esetben a nedvességtartalomnak nincs jelentősége, mert idővel a helyiség légtere felé el fog távozni az aljzatból. 

Abban az esetben, ha laminált padló Nedvesség tartalom: a beton aljzatunk nedvességtartalma ne haladja meg a 2 CM%-ot. Ennek figyelmen kívül hagyása miatt pára keletkezik a padló alatt, ami később károsítja a padló burkolatot, az áramvédő (Fi) relé pedig leoldhat.

Fűtőkábel előkészítése

Fűtőkábel esetén a betonvashálóhoz rögzítjük a kábeleket. Az előkészítése nem igényel különösebb előkészületeket, azonban a beton öntése rendkívüli óvatosságot szükségeltet, hogy ne sérüljön a kábel.